VLUCHTELINGENSTROMEN

Sinds begin deze eeuw proberen steeds meer mensen uit landen waar oorlog en armoede heersen Europa te bereiken. Grote stromen vluchtelingen, het merendeel is op de vlucht voor conflicten in Syrië en Afghanistan. Daarnaast mensen uit Irak, Iran en uit Afrikaanse landen als Congo, Kameroen, zuid Sudan, Somalië, Nigeria, Libië en Eritrea.

Tot op de dag van vandaag zijn mensen wanhopig op zoek naar veiligheid in Europa. Sinds de deal van maart 2016 tussen de EU en Turkije, de zogenaamde Turkije-deal, en de openvolgende deals met de Afrikaanse landen, zitten de buitengrenzen van Europa potdicht. De vluchtroutes lopen vooral over zee.

Vluchtelingen betalen veel geld om op kleine gammele bootjes de overtocht van Turkije naar de Griekse eilanden te maken. Als ze de reis overleven worden ze overgebracht naar vluchtelingenkampen, die steeds voller worden.

Vluchtelingenstromen naar Europa

Lesbos ligt vlakbij Turkije

LESBOS

De Griekse eilanden Limnos, Kos, Rhodos, Samos, Chios en Lesbos liggen vlakbij de Turkse kust. Daarom komen daar veel boten van mensensmokkelaars aan, vooral op Samos en Lesbos. Van januari tot augustus 2018 kwamen 16.262 mensen aan op de Griekse kusten. Het merendeel, 8.550 mensen, bereikte Lesbos.

Bij aankomst worden de vluchtelingen meteen ter registratie naar kampen gebracht. In 2015 werd het terrein bij de gevangenis bij Moria op het Griekse eiland Lesbos geschikt gemaakt als vluchtelingenkamp. Het kamp is acht voetbalvelden groot. De planning was om daar 1200 vluchtelingen onder te brengen. In het kamp verblijven nu circa 8500 vluchtelingen (cijfer eind  september 2018) en niets in het kamp is berekend op zulke aantallen.

Het Griekse ministerie van Migratie runt Moria, de UNHCR en de Europese autoriteiten zien toe op de registratie.

KAMP MORIA

De levensomstandigheden zijn afschuwelijk. Vluchtelingen wonen op heuvelachtig terrein dicht opeengepakt in tenten of cabines.

De meesten van ons denken dat het in Griekenland het hele jaar door lekker warm is. Maar het klimaat op Lesbos kent kou, regen, verzengende hitte en sneeuw. Sneeuw zorgt ervoor dat de tenten instorten. Het is in het kamp dus koud of heet, er is gebrek aan voedsel en overal zie je  afval en uitwerpselen. Dat laatste omdat er voor al die mensen veel te weinig (bruikbare) toiletten zijn.

Ook is er een groot tekort aan bruikbare douches. Het gebrek aan water is chronisch. De psychologische druk van met zoveel mensen op elkaar gepakt zitten is gigantisch en nadert de grens van het toelaatbare, of is er al overheen.

Kamp Moria, er verblijven 6500 mensen

De toestand van het sanitair is dramatisch

DE SITUATIE IN MORIA VERSLECHTERT MET DE DAG

Ro-La is een jonge vrouw uit Syrië. Ze vluchtte voor haar veiligheid naar Europa en kwam in kamp Moria terecht. ‘Het leven is er een hel,’ vertelt ze. ‘Veel te weinig sanitair voor al die duizenden mensen en vaak geen water. Als je al kunt douchen kom je er viezer uit dan je erin gaat.’ Kijk hier naar een interview met Ro-La.

Hulporganisaties verzorgen medische spreekuren en psychologische hulp. Ze regelen de kleding- en dekenuitgifte, evenals de schoolklasjes en de bibliotheken. Regelmatig wordt geprobeerd de slechte sanitaire voorzieningen binnen kamp Moria aan te pakken, tot nu toe is dat niet echt gelukt mede door de geringe capaciteit van de infrastructuur in de omgeving van het kamp.

De situatie in kamp Moria verslechtert met de dag. Iedere week komen vluchtelingen met boten naar het eiland. Het aantal mensen dat toestemming kreeg om het eiland te verlaten was veel minder dan de nieuwe aankomsten. Zo groeit het aantal wachtenden op Lesbos met de dag.

Het dagelijks leven van mensen in kamp Moria bestaat uit wachten in rijen. Wachten voor voedsel, wachten op drinkwater, wachten op nieuws over de procedure en intussen proberen droog te worden en warm te blijven, dan wel de hitte te verduren.

Het lijkt een tijdelijke situatie maar de asielprocedures gaan zo traag dat mensen gedwongen zijn maanden, vaak jaren, onder deze omstandigheden te leven. Ze zijn al belast met trauma’s van de oorlog en van hun vlucht en nu moeten ze ook nog eens leven met de onzekerheid of ze in Europa kunnen blijven of dat ze worden teruggestuurd naar Turkije of hun vaderland.

SHOWERPOWER HELPT MET VEILIGE DOUCHES

Nagtuurlijk is dit veel teveel gevraagd voor mensen die zo zwaar zijn getraumatiseerd. ShowerPower wil helpen om het leven van de vluchtelingen in het kamp een beetje draaglijker te maken. Dat doet ShowerPower door buiten het kamp schone en veilige douches aan te bieden.

Het klinkt misschien heel simpel, maar af en toe een warme douche maakt een wereld van verschil. Het warme water kalmeert en eindelijk eens je haren kunnen wassen of je kind in bad kunnen doen maakt dat je heel even aan de werkelijkheid kunt ontsnappen. Doordat je je weer even mens voelt.

Liesbeth, Dinne en Pieter, de initiatiefnemers van Stichting ShowerPower, hebben alle drie ervaring met het helpen in vluchtelingenkampen. ‘De situatie in kamp Moria is dramatisch,’ vertelt Pieter. ‘Met ShowerPower willen wij daar helpen.’ Lees hier over hoe we dat doen.

Kindje in bad

Eindelijk je kind eens kunnen baden

Het tijdelijke ‘badhuis’ van ShowerPower

HET BADHUIS

ShowerPower wil zoveel mogelijk mensen uit kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos de gelegenheid geven om op een schone en veilige plek te douchen. Dat pakken we zo aan:

Van een pand op redelijke afstand van kamp Moria maken we een ‘badhuis’. We zorgen voor boilers, handdoeken, toiletartikelen, een busje om personen van en naar Moria te vervoeren  en vrijwilligers.

De nood is hoog, daarom zijn wij in februari 2018 begonnen voor de meest zwakken- vrouwen en kinderen. ShowerPower werkt vanuit een huis dat gehuurd wordt via BeTheChange@ Lesbos en is daar héél erg blij mee.

IEDEREEN KAN HELPEN

Iedereen kan helpen bij het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in kamp Moria. Wist je dat je met € 2 iemand al een douche kunt geven? Dus of je nu € 5 of € 100 doneert, elk bedrag helpt om het grotere doel te bereiken.

Voel je vrij om de missie van ShowerPower op sociale media te delen met vrienden, collega’s en familie. Elke donatie wordt beloond met een waterdichte eervolle vermelding in het grote virtuele donatieboek van ShowerPower!:>)

Natuurlijk kun je ook helpen door bij ons vrijwilligerswerk te doen. Dat kan in Nederland, dat kan met je laptop vanaf elke plek op de wereld en dat kan op in. het ShowerPower Huis op Lesbos in Griekenland.

Bronnen:
https://data2.unhcr.org/en/documents/
http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911
https://www.migrationpolicy.org/sites/default/files/resize/source_images/Lesvos-map-jpeg-650×460.jpg

Je welkom mogen voelen