VLUCHTELINGENSTROMEN

Sinds begin deze eeuw proberen steeds meer mensen uit landen waar oorlog en armoede heersen Europa te bereiken. Grote stromen vluchtelingen, het merendeel is op de vlucht voor conflicten in Syrië en Afghanistan. Daarnaast mensen uit Irak, Iran en uit Afrikaanse landen als zuid Sudan, Somalië, Nigeria, Libië en Eritrea.
Tot op de dag van vandaag zijn mensen wanhopig op zoek naar veiligheid in Europa. Sinds de deal van maart 2016 tussen de EU en Turkije, de zogenaamde Turkije-deal, zitten de buitengrenzen van Europa potdicht. De vluchtroute loopt vooral over zee. Vluchtelingen betalen heel veel geld om op kleine gammele bootjes de overtocht van Turkije naar de Griekse eilanden te maken. Als ze de reis overleven worden ze overgebracht naar vluchtelingenkampen, die steeds voller worden.

Vluchtelingenstromen naar Europa

Lesbos ligt vlakbij Turkije

De Griekse eilanden Limnos, Kos, Rhodos, Samos, Chios en Lesbos liggen vlakbij de Turkse kust. Daarom komen er veel boten van mensensmokkelaars aan, vooral op Samos en Lesbos. In de maand januari 2018 kwamen 1729 mensen aan op de Griekse kusten.
Bij aankomst worden de vluchtelingen meteen ter registratie naar kampen gebracht.
In 2015 werd de gevangenis op het Griekse eiland Lesbos omgebouwd tot vluchtelingenkamp Moria. Het kamp is acht voetbalvelden groot. De planning was om daar 800 vluchtelingen onder te brengen. In het kamp verblijven nu meer dan 5000 vluchtelingen en niets in het kamp is berekend op zulke aantallen. Water moet met tankauto’s worden aangevoerd, het gevolg is dat er is maar enkele uren per dag water is.
Moria wordt gerund door het Griekse leger, de UNHCR en de Griekse autoriteiten zien toe op de registratie

De levensomstandigheden zijn afschuwelijk. Vluchtelingen wonen op heuvelachtig terrein dicht opeengepakt in tenten of cabines. De meesten van ons denken dat het in Griekenland het hele jaar door lekker warm is. Maar het klimaat op Lesbos kent kou, regen, verzengende hitte en sneeuw. Sneeuw zorgt ervoor dat de tenten instorten. Het is in het kamp dus koud of heet, er is gebrek aan voedsel en er liggen bergen afval en uitwerpselen. Dat laatste omdat er voor al die mensen maar een paar onbruikbare toiletten zijn. Intussen zijn er veel te weinig douches en is er dus voortdurend gebrek aan water.

Kamp Moria, er verblijven 5000 mensen

De toestand van het sanitair is dramatisch

Ro-La is een jonge vrouw uit Syrië. Ze vluchtte voor haar veiligheid naar Europa en kwam in kamp Moria terecht. ‘Het leven is er een hel,’ vertelt ze. ‘Twaalf toiletten voor bijna vijfduizend mensen en vaak geen water. Als je al kunt douchen kom je er viezer uit dan je erin gaat.’ Kijk hier naar een interview met Ro-La.

Hulporganisaties verzorgen medische spreekuren en psychologische hulp. Ze regelen de kleding- en dekenuitgifte, evenals de schoolklasjes en de bibliotheken. Regelmatig is geprobeerd de slechte sanitaire voorzieningen binnen kamp Moria aan te pakken, tot nu toe is dat niet gelukt.

De situatie in kamp Moria verslechtert met de dag. Iedere week komen vluchtelingen met boten naar het eiland. Het aantal mensen dat toestemming kreeg om het eiland te verlaten was veel minder dan de nieuwe aankomsten. Zo groeide het aantal wachtenden op Lesbos met de dag.

Het dagelijks leven van mensen in kamp Moria bestaat uit wachten in rijen. Wachten voor voedsel, wachten op drinkwater, wachten op nieuws over hun procedure en intussen proberen droog te worden en warm te blijven.
Het lijkt een tijdelijke situatie maar de asielprocedures gaan zo traag dat mensen gedwongen zijn maanden, zo niet jaren onder deze omstandigheden te leven. Ze zijn al belast met trauma’s van de oorlog en van hun vlucht en ze moeten ook nog eens leven met de onzekerheid of ze in Europa kunnen blijven of dat ze zullen worden teruggestuurd naar hun vaderland.

Uiteraard is dit teveel voor mensen die al zwaar zijn getraumatiseerd. ShowerPower wil helpen om het leven van de vluchtelingen in het kamp een beetje draaglijker te maken. Dat doet ShowerPower door buiten het kamp schone en veilige douches aan te bieden.
Het klinkt misschien heel simpel, maar af en toe een warme douche maakt een wereld van verschil. Het warme water kalmeert en eindelijk eens je haren kunnen wassen of je kind in bad kunnen doen maakt dat je heel even aan de werkelijkheid kunt ontsnappen. Doordat je je weer even mens voelt.

Pieter, Dinne en Liesbeth, de initiatiefnemers van Stichting ShowerPower, hebben alle drie ervaring met het helpen in vluchtelingenkampen. ‘De situatie in kamp Moria is dramatisch,’ vertelt Pieter. ‘Wij willen helpen, met ShowerPower.’

ShowerPower werkt aan een ‘badhuis’ dichtbij kamp Moria met veilige en schone douches. De eerste aandacht gaat naar veiligheid voor vrouwen en kinderen. ShowerPower creëert een plek waar vluchtelingen zich welkom mogen voelen, waar zij zich kunnen ontspannen door een warme douche met achteraf een kopje thee. Waar zij hun menswaardigheid kunnen terugvinden – een noodzakelijke boost om het kampleven weer even aan te kunnen.

Kindje in bad

Eindelijk je kind eens kunnen baden

Het tijdelijke ‘badhuis’ van ShowerPower

Vervoer van en naar het kamp zal door ShowerPower geregeld worden. De douches zullen per week een aantal dagen geopend zijn voor moeders met kinderen, vrouwen en meisjes en er komen speciale dagen voor mannen en jongens.

Om het project te realiseren en gedurende vijf jaar te kunnen laten draaien is circa € 400.000,- nodig. Klik hier voor het beleidsplan van ShowerPower.

ShowerPower is afhankelijk van donaties om een pand te huren en te renoveren en/of verbouwen. Ook wordt onderzocht of kant-en-klare douche-units een oplossing kunnen bieden. ShowerPower voorziet in alles wat nodig is, van douches en handdoeken tot shampoo en een kop thee na. Ook zal geïnvesteerd moeten worden in een busje waar de gasten mee vervoerd kunnen worden.

Voor de inrichting van het ‘badhuis’ streeft ShowerPower naar geheel mobiele installaties. Als de crisis in kamp Moria opgelost wordt, kunnen de units worden ingezet op andere plekken.

Iedereen kan helpen bij het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in kamp Moria. Of je nou €5,- of €100,- doneert, elk beetje helpt ons het grotere doel te bereiken. Voel je ook vrij om de missie van ShowerPower op sociale media te delen met vrienden, collega’s en familie. Elke donatie wordt beloond met een waterdichte eervolle vermelding in het grote virtuele boek van ShowerPower!:>)
Natuurlijk kun je ook helpen door bij ons vrijwilligerswerk te doen, hier in Nederland, of op Lesbos in Griekenland.

Bronnen:
https://data2.unhcr.org/en/documents/download/61936
http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911
https://www.migrationpolicy.org/sites/default/files/resize/source_images/Lesvos-map-jpeg-650×460.jpg

Je welkom mogen voelen