Helpen kan door te doneren of vrijwilliger te worden

We zijn heel blij dat je interesse toont!
Er is veel werk te doen om het ShowerPower project mogelijk te maken. Het zou prachtig zijn als dit vrijwilligerswerk door jong en oud gedragen wordt. Dus zijn jongeren en studenten vanaf 22 jaar natuurlijk van harte welkom!

Je kunt als vrijwilliger aan de slag in Nederland of op Lesbos in Griekenland.

Uitvoerend team op Lesbos

Het pand en/of het terrein moet geschikt gemaakt worden om er het ‘badhuis’ te beginnen. Er moeten douches en toiletten worden aangelegd en aangesloten. Een ruimte moet ingericht worden waar mensen met elkaar een kop thee kunnen drinken. En er moet ergens slaapgelegenheid komen voor de vrijwilligers. Waarschijnlijk zal er nog een heel aantal andere klussen te doen zijn.

We zoeken mensen die willen

 • klussen om het pand startklaar te maken
 • zorgen dat het ‘badhuis’ draait- dat er schone handdoeken zijn, dat de wassen draaien, dat de badgasten te woord worden gestaan, de thee wordt gezet, dat het gezellig en uitnodigend gemaakt wordt en dat dit zo blijft
 • pendelen met de auto tussen Moria en het badhuis om badgasten te halen en weer terug te brengen

Proefdraaien met vrouwen en kinderen

Op dit moment zijn we aan het proefdraaien in een huis van BeTheChange @ Lesbos. We richten ons daarbij uitsluitend op vrouwen en kinderen. Het is een oud huis en de drie douches zijn gedateerd. Maar in het belang van de vrouwen kinderen zijn we heel blij dat we begonnen zijn. Intussen werkt het team in Nederland hard verder aan de voorbereiding van het grote badhuis.

Met het oog op onze gasten en hun tradities draaien we het badhuis nu met vrouwelijk personeel. Drie keer per dag haalt de chauffeur met een personenauto vrouwen en kinderen op uit kamp Moria.

Als je de rol van gastvrouw hebt start je met het controleren van de badkamers en kijk je of de boiler is ingeschakeld. Je controleert het wc-papier, de shampoo enz. Je bereidt de thee voor en zet bekers, koekjes en suiker klaar. Je creëert een gezellige plek binnen of buiten op het terras. Als het koud is zet je in de woonkamer en in de buiten-badkamer een elektrisch kacheltje aan.

Zorgen voor de kinderen

Degene die de mensen uit ophaalt stuurt een berichtje als ze met de vrouwen van Moria vertrekt. Het is ongeveer tien minuten rijden tot het huis. Voordat ze aankomen haal je de kachels weg en legt die uit het zicht omdat ze gevaarlijk zijn.

Als de vrouwen komen laten we de badkamers zien, geven ze een handdoek, helpen ze met het baden van de kinderen (als ze dat willen). Wij zorgen natuurlijk ook voor de kinderen wanneer de vrouwen zelf douchen. Vaak vinden de dames het heerlijk als we helpen met hun haren drogen.

In de badkamer in het huis moet je zorgen voor een emmer water om het toilet door te spoelen. Dat laten we zien. Ook vragen we de vrouwen niets door de wc te spoelen, maar alles in het afvalemmertje te doen. De meeste vrouwen laten de badkamer schoon achter als ze klaar zijn. Soms willen ze helpen met de afwas. Als ze vertrekken, controleert het team in het huis of alles schoon is voor ontvangst van de volgende groep. Aan het eind van de dag gaan de handdoeken in de wasmachine en worden op 90 graden gewassen.

Samen maken we het verschil

Samen bieden we onze gasten op een veilige en schone plek waardigheid en liefde.

Denk bij dit vrijwilligerswerk op Lesbos aan een periode van minimaal een week. Je hoeft geen geld mee te brengen, al is het natuurlijk altijd fijn als je je eigen achterban kunt mobiliseren om donaties aan ShowerPower te doen. We vragen je wel je eigen ticket en reisverzekering te regelen en te betalen. Tegen een vergoeding van €10 per nacht kan je verblijven in de ruimtes voor vrijwilligers bij het badhuis. Koken en eten doe je, op eigen kosten, samen met de andere vrijwilligers.

Ondersteunend team in Nederland

We staan aan het begin van het ShowerPower project en willen de stichting breed onder de aandacht brengen. Op die manier denken we donateurs, vrijwilligers en sponsoren te kunnen werven. We zoeken mensen waar wij voor een bepaalde periode (zeg: drie maanden) op kunnen rekenen. In die tijd formeren zij een team rond een bepaald onderwerp en sturen dat team aan.

Dit zijn de kwaliteiten waar we om zitten te springen!

 • social media kanjer
 • website ondersteuner
 • logistiek licht
 • technisch ondersteuner (warmte, water en elektriciteit)
 • fondsenwerver
 • bestuursondersteuners
 • public relations-ster
 • financiële held
 • coördinator vrijwilligers

Meld je hier aan als vrijwilliger

Logo Stichting ShowerPower